.
Hari-hari yang telah berlalu, sememangnya akan meninggalkan seribu satu kisah dan cerita. Maka dengan itu lahirlah akusebuahkisah ! yang mana, diari kembara hidup yang singkat ini diabadikan terus secara maya kerana hari-hari yang telah berlalu, tidak mungkin berulang kembali. Maka, apa salahnya ia diterjemahkan sebagai sebuah kisah. Kisah bukan sebarang kisah... Tetapi kisah yang begitu indah...

.

Thursday, December 31, 2009

Al Baqarah:216

boleh jadi kamu MEMBENCI sesuatu padahal ia BAIK bagi kamu, dan bolej jadi juga kamu SUKA kepada sesuatu padahal ia BURUK bagi kamu dan ingatlah ALLAH jualah yang MENGETAHUI semuanya itu. Sedangkan kamu TIDAK mengetahuinya.

....AL-BAQARAH:216
....

Monday, December 28, 2009

HIJRAH '10



SIMPOSIUM MAAL HIJRAH 1431

BALAI ISLAM KOLEJ KEDIAMAN PERTAMA UNIVERSITI MALAYA

layari:
BALAI ISLAM ONLINE

Saturday, December 26, 2009

Maahad Ahmadi dlm kenangan...

Sempena sesi kemasukan sekolah tahun 2010, so aku upload la gmbr2 time sekolah dulu sebagai kenang2an... heheh... teringat zaman sekolah dulu... sekejap jer masa berlalu...

dalam kenangan


MAAHAD AHMADI NEGERI SEMBILAN
'Tarbiyah, Hadharah, Falah'



kawan2 SPM 2006


kawan2 sekelas....


Maahad Ahmadi ni juga dikenali sebagai Bumi Tarbiyah...

if 1 2 no, taman ni kami (PBSM) buat sendiri, sempena pertandingan buat taman bunga antara persatuan, kami dapat no. 2... huhu


ASPURI... kawasan larangan utk pelajar lelaki... hohoho...

sebahagian drpd sekolah... tak tau nak kate sekolah aku ni besar atau tak, mcm besar, mcm kecik, tapi jln kaki dr asrama ke sekolah penat jugak la...

posing2 depan main entrance...

ape pun, setelah lebih kurang 3 tahun meninggalkan Maahad, sekolah aku tu, telah mengalami banyak perubahan, terase ingin berada di alam persekolahan semula... huhuhu....

Friday, December 25, 2009

Kosong...

Alhamdulillah, pada hari khamis yg lepas, 24 dis. tamatlah kem latihan kompang feseni aku. Sesi latihan selama 3 minggu, dirasakan berlalu dgn amat pantas, sekejap jer, dah 3 minggu rupanya. Sebagai kemuncak kem latihan kami, kami Gema Astar, pi la mkn2 kat KFC PJ tu, bj semua sedondon jer.. hahaha... best la, mkn2, gelak2, borak2. n sepanjang kem ni, selain daripada dpt menyiapkan 80% formation maybe, antaranya, aku dapat juga kawan2 baru, yang sebelum ni aku tak kenal pun, join kompang, barulah kenal... hahah... best la korang semua...


n now, aku sedang menghitung hari untuk memulakan sem 4 tahun kedua aku di um ni ha... selain itu, aku juga sedang menghitung hari menjelang Simposium Maal Hijrah anjuran Balai Islam kolej aku. aku buat jelah apa yg termampu aku buat untuk projek aku ni. yela, mane tak nyer,.... kalu dah semua tak boleh... terpakse jela ikut even hati amat tidak bersetuju....

now, tgh menghabiskan sisa2 cuti, menonton movie2, sambil melayari internet, even kerje aku sebenarnyer time cuti ni byk, tapi aku buat tak tau jer... hahahha....biarkan... dah... taknak tulis byk2... jumpe lagi....

jln2 di zoo melaka dgn family...

Wednesday, December 23, 2009

together, eachother, forever

.
COMING AND WORKING TOGETHER,
BUILDING AND UNDERSTANDING EACHOTHER
HAPPY AND UKHWAH FOREVER
.

Tuesday, December 22, 2009

Relaks la...

Hari ini, mood aku dalam keadaan tidak baik, hormon-hormon negatif, marah, tension, geram... semuanya sedang mula menguasai diri. Aku pasti sebabnya, cuma aku tidak pasti bagaimana lagi harus aku memberitahu kepada mereka. Aku bukanlah yang jenis suka memaksa, aku taknak orang benci kat aku, aku nak jaga hati semua orang, aku nak orang lain taknak rasa dalam keadaan tertekan dan rasa terpaksa... terutamanya dalam berorganisasi.... tapi itulah, mungkin aku terlalu berlembut. Memang aku punya cara tersendiri, tidak seperti mereka yang lain, tapi... ehm, ntahlaa..... Tapi aku dengan segera teringat semula pesanan sahabat, banyakkan bersabar, cuba kawal diri, more profesional, dan yang penting jangan cepat emo, n cuba cari jalan penyelesaian....

Yang penting, setiap kali rase nak emo, aku akan segera teringat, siapalah nakhoda tanpa kelasi2nya... dan ape pun yang terjadi,

WE COMING TOGETHER, BUILDING EACHOTHER...

Sunday, December 20, 2009

20/12/09

Assalamualaikum...dan selamat sejahtera...

Port Dickson, N Sembilan

GEMA ASTAR

saje2 nak menulis, yg memang sebahagian drpd hobi aku, la ni aku kat kolej tgh training kompang, sangat seronok, pertamanya dapat kenal kawan2 baru, fifi, syahirul, hanif, khairul, amy n rina... sebelum ni kenal mcm tu jer, tapi now kenal la byk heheh... boleh gurau2, gelak2, sambil mkn2... kompang ni memang penat giler, ade ketika tu, sampai 4 jam training, sampai otak pun dah beku, kaki n tangan of coz la, tapi ape pun, memang seronok...harap korang yg junior2 tu, terus join kompang utk next year k...


SIMPOSIUM MAAL HIJRAH 1431

n pd 8-10 jan 2010 ni pulak, buat yg tak tau, aku akan mengendalikan projek kolej under balai islam sempena sambutan maal hijrah 1431. la ni aku tgh pening... entah lah, kadang2 aku sangat runsing, tension, seronok, geram pun ade, semuanya bercampur2... terus terang aku katakan, penyelia penasihat utk projek aku ni sangat la .............., ? ntah... aku takde istilah utk menggambarkannyer, yg penting, bukan semua org boleh bekerja dgnnyer... tak caye? try la sendiri.... ape pun, aku masih bersyukur dapat penyelia penasihat yg mcm tu, yg kadang2 buat aku sakit kepala, yg kadang2 boleh buat aku tersenyum sambil ketawa.

la ni persiapan sedang rancak dijalankan (rancak la sgt)... habis jer cuti ni, berdasarkan jadual yg aku dah susun, memang tiap2 mlm ialah meeting, huhuu...mcm2 meeting ada...so... aku harap, semuanya berjalan lancar, even aku seakan dapat menduga apa yg akan terjadi, yer.. Hasyim, kamu ada masa utk mengubahnya... teruskan usaha.... gud luck...

BALAI ISLAM ASTAR

ha.. ni lagi satu hal, ade saje masalahnyer... taknak citer byk2... aku harap, utk sem 2 sesi 09/10, balai islam astar ni akan terus cemerlang, n dpt melaksanakan apa yg telah dirancang, sesuai dengan peranannya sebagai organisasi yang menjalankan program2 berunsur keagaamaan disamping meningkatkan syiar islam di astar, um n keseluruhannya... amin...

Tuesday, December 15, 2009

Melangkah...

Walaupun seribu langkah,
ia tetap bermula dengan langkah yang pertama...

Telah menjadi fitrah, apabila melangkah, semestinya kehadapan.
Melangkah terus kehadapan dengan penuh yakin.
Apa yang ada di belakang, tidak mungkin berulang kembali,
yang penting kita, harus terus ke hadapan.
Tidak bermakna tidak perlu menoleh ke belakang, tetapi...
andai asyik memandang ke belakang, sampai bila mahu kehadapan ???

Friday, December 11, 2009

Jika itu ketentuannya...


Semalam, kawan baik aku datang, sangat baik, die datang bawa aku keluar pi jalan-jalan ke Planetarium Negara, kat belakang Muzium Negara tu la... sambil bercerita2 hal2 semasa. Ada sahaja bende yang ingin dikongsi. Masa tu aku sangat seronok, sekurang-kurangnya dapat juga melepaskan rindu hehhe... walaupun sebenarnya baru jer 2 minggu tak jumpe... pendek katenyer, hari tu aku berada dalam keadaan yang menggembirakan.

And, tadi, result exam untuk sem 3 aku dah keluar, pagi2 lagi aku dah cek, mcm antara orang yang terawal la hehhe.. tapi aku sgt terkejut, sedih dan perasaan bercampur baur dalam diri aku ni, semacam hilang arah dan tujuan seketika, mengenangkan result exam aku tu. Sebenarnya bagi aku yang tak cerdik ni, ia ok, cumanya, bak kata orang nila setitik rosak susu sebelanga, kerana 1 subjek, rosak keseluruhannya.


Aku tak pasti macam mana perancangan aku untuk masa akan datang, tak mungkin aku boleh bersendirian tanpa kawan2 rapat. Entahlah... ketika ini, aku masih lagi bersedih, kate org, mengangis air mata darah pun dah tak guna, segalanya dah terlambat, cumanya... aku sedih mengenangkan diri aku ni, ada sahaja masalah dan perkara2 yang unexpected berlaku sepanjang sem 3 ni...

Ketika ini, aku cuba untuk redha, dan mententeramkan hati yang jujurnya masih tidak tenteram dan sukar untuk menerima apa yang telah nyata. Aku sedih... menangis... dan cuba untuk tersenyum...


Namun, aku harus tabahkan diri, sahabat aku berpesana, sabar... Ye.. sabar... Aku percaya, sesungguhnya Allah tidak membebani seseorang hambaNya dengan apa yang tidak mampu dipikul olehnya. ...

Ya Allah Ya Tuhanku, jika ini adalah takdir dan ketetapan daripadaMu Ya Allah, maka, aku sabar dan redha menerimanya...Berilah kami kekuatan untuk menempuh masa akan datang Ya Allah...

Tuesday, December 8, 2009

Sesejuk mentari

Ingin merasakan mentari sedingin salju, tetapi fitrah penciptaan mentari tidak mungkin menjadikan alam luas terbentang ini sesejuk salju. Namun begitu, segumpal daging di dalam badan manusia, yang fitrah penciptaanya mudah untuk berbolak balik, memungkinkan kita yang bergelar insan berubah sifatnya, perlakuannya, tutur kata dan segala yang berkaitan dalam sekelip mata. Ramai diantara kita yang terlupa, kita semua sama sahaja, jika adapun yang membezakan kita hanyalah satu garisan halus, yang mana mereka tidak pun sedar jika mereka melintasi garisan tersebut.




Sunday, December 6, 2009

Sebuah.kisah.aku



Assalamualaikum dan salam sejahtera, hai... hehe, bertemu lagi kita di jaringan sesawang maya ini atau orang kampung suka menyebutnya sebagai internet. Macam biasa, akusebuahkisah sentiasa menyajikan sebuah kisah aku, ye, kisah aku, buat citer pasal orang lain, nanti orang kate masuk campur lak kan, so citer pasal diri sendiri lah... ops... terase ker? (padan muke, ish Hasyim, tak baiklah)

Ok2... la ni, warga UM, masih lagi bercuti till 28 dis. Ni, tapi che la ni dah sampai kat UM dah utk menjalani sesi latihan kompang festival seni UM ni ha, selama lebih kurang 3 minggu sepenuh masa, dan suku masa pada selepas cuti, ha... begitulah citernyer... hoho


So la ni, nak citer pasal kompang, blum start ape2 lagi, so la ni den nak cito2 sikit time den dok merempat kat umah time cuti tu ha, umah den kat somban tu ha, den balik2, dah bertukar buat beberapa kalinya, mestilah bertambah lawa, tapi saiz tetap sama, harap2 balik lagi pas ni, jadi besar lah, haha...(ape hasyim ni sibuk citer pasal umah die plak) almaklumlah, aku ni susah sangat nak balik umah, setahun sekali kot baru balik, dah mcm student sabah sarawak dah gomannyer.

B4 tu, setelah dok 1jam 15mnt dlm KTM tu, aku smapai somban, smapai2 trus pi umah mak aku kat Lukut, area2 PD, mak den ni ha, asal restoran kat somban, tapi la ni pindah kat situ plak, so hari den balik tu, hari perasmian restoran baru mak aku tu lah. Than balik umah kakak aku kat somban, hehe utk makluman kalu nak taulah, dari form 1 sampai la ni, aku dok merempat dengan kakak aku yg 1st, kenape? Ntah... aku pun tak tau nape hahah, (manje dgn kakak la tu) yang penting, den dah keje nanti, byk jasa yang perlu dibalas, huhu

Kat umah cuti 2 minggu tu, tak ke mane pun, cume melayan tetamu yang datang ke umah, maklumlah cuti sekolah, ade aje sedare2 yang dtg umah, melayan anak2 yang semuanya kalu bole aku nak jadikan adik aku hahaha... boring2 tgk tv, tapi malas plak nak tgk, even channelnyer berpuluh2, tapi aku paling suke tgk my faveret crite, CSI... citer investigation, siasat org mati, cara2,,... sgt best n penuh dgn ilmu sebenarnyer... tapi aku tgk kesayangan aku ni ha pun bgus jgk... hahah... laptop aku lah.. sibuk menghadap laptop, men game, n sibuk mem plan bende2 yang aku kene uruskan ni ha... huhhu myk fenin oo...


oh yer... n sempat jugak la aku menengok anugerah skrin yg bertemakan hikayat 1001 mlm tu ha - arabian night a katenyer... overoll tidak menarik... persembahan artis sgt menarik, tema pun gempak n lain dr yg lain, pakaian ok2 n lawa, arabian night kowt, tapi semua keserian tu dicacatkan oleh para penyampai2 anugerah, semuanya... semuanyer tak menarik, ade yg tergagap2, ade yg sekadar membace teks, ade yg mcm tak pernah nek pentas... huh... persembahan pembukaan ok tapi tak segempak mane pun... cewah aku plak yg memandai2 meng komen... dinginnya hikayat 1001 malam


family balik ke kampung - Muar, tapi aku malas lah nak ikut, dok kat umah sorang2 2 hari, jadi penunggu hahah, penunggu rumah lah, than Isnin lepas, pi mandi laut bersama sanak sedare belah abang ipar aku, hoho ramai tau – 3 family, n sangat2 best n meriah lagi seronok tak terkate2 (over lak ai) che mandi laut kat mane lagi kalu bukan Port Dickson, ntah berape puluh kali aku mandi kat situ tak taulah... yang penting kami lebih kurang 5 jam bersuka ria kat pantai tu, N aku cipte rekod berendam dlm air laut yang masin tu selama 4 jam... huhu, main pasir la, main ombak, berenang2, tangkap ketam kecik2, n paling best aku tanam anak sedare aku kat pasir, tinggal kepale jer, hahah. Time tu tengah2 panas, ha ape lagi, aku yang sedia tak cerah ni bertambah lah gelap, aku tgk cermin, eee.. aku ker ni ? hahah...



Than Ahad tadi, balik umah ayah aku plak kat Gemas, Jelai 3, merentas ke celah2 sempadan Melaka, barulah smpai ke Jelai tu ha... (aik? Byk fenin la hasyim, ayah dok lain, emak dok lain, ko plak dok ngan akak ko...aiyo...) balik tgk2 ayah aku tu ha, sambil bergayut2 di pokok2 rambutan makin rambutan yang sgt sedap n rangup haha... ha abah den ni ha ade kebun buah2 kat belakang umah, buah kelape, buah melaka, buah tangan... semua ade ahhaha.... yang paling penting, durian n rambutan paling best, manggis cempedak... mcm2 ade haha... than, balik dr Jelai trus hantar ke KTM yg menuju ke ibu kota, bermusafir la aku haha.. than smapai la aku kat UM ni ha beberape ketika kemudian... ha begitulah kisahnyer... (tak menarik pun hasyim...) argh... suke hati lah, yang penting kepada anda, ya kamu, yang sedang membaca sehingga ke ayat ini, terima kasih kerana sudi membaca...


La ni, dah sampai ke UM ni, selain kompang aku tu ha, banyak lagi bende yang aku kene pk kan n uruskan, semenjek dua menjak ni, actually dari awal sem lepas, ade saje masalah yang timbul, mcm2 diseru2 pelbagai masalah n perkare dtg pada waktu yang sama, tapi bukan pada waktu yang sesuai Argh... kenape sekarang ? kenape aku? Tu yng aku dok pk2... tapi takpelah, aku yakin dan percaye, semua tu bersebab, semua tu ade hikmah... hadapi je dengan tabah n sabar.. (cewah.. hasyim menasihati dirinyer sendiri)


Wasallam n salam sejahtera, jumpe lagi...


Saturday, November 21, 2009

Presto Hat Magic


Video pertama yg diupload ke blog ni.. heheh
Selamat Menonton :)

v

Monday, November 16, 2009

Kenangan... Debat Diraja 2008

Kenangan...

The Royal Malaysian Intervasity Debating Championship 2008 - UIAM
28 Nov-3 Dis. 2008

Menjelang...

The Royal Malaysian Intervasity Debating Championship 2009 - UM
3 - 8 Disember 2009








Sunday, November 15, 2009

Pilihan Raya Kolej ... Perlu ???

Alkisah bermula... Suatu petang yang mendung di kampus perdana UM ni... sambil membelek2 note Land law yg akan dijuangkan pada Selasa ini, jln2 kat sesawang maya yg berselirat ni... jumpe satu berita, isu sebenarnya... yg mungkin menarik...


Exco MPMUM, Mohd Fadzil hari ini mengulangi sekali lagi cadangannya agar mengembalikan semula Pilihan Raya Kolej Kediaman (PR Kolej). Cadangan itu ditujukan kepada pentadbiran dan pimpinan JTK kolej kediaman.


Imam Syafie bertanya kepada anak muridnya...

Apakah perkara/bende yang paling berat ???

= Amanah


Beliau yang ditemui selepas menghadiri program perjumpaan bersama pelajar antarabangsa luar kampus di Petaling Jaya, semalam, berkata PR Kolej itu sangat penting bagi mahasiswa turut menunaikan hak bagi memilih pemimpin yang akan bekerja untuk mereka di kolej kediaman.


“Pemimpin hari ini dipilih atas kapasiti mereka yang layak dan berkebolehan melaksanakan amanah dan kerja. Dan untuk itu,mahasiswa lebih berhak menilai siapa pemimpin mereka” ujarnya.


Beliau turut berpandangan, kriteria serta pembawaan seseorang pemimpin itu harus diketahui oleh rakyat supaya mereka dapat mendengar dan menghormati pemimpin mereka. Beliau mengambil contoh medan Pilihan Raya Kampus (PRK) yang dilaksanakan di setiap kampus sebagai landasan terbaik menilai dan memilih pemimpin.


xde tapi2... korang mesti dgr ckp aku !!!


“Tidak pilihan raya pun, adakan mesyuarat agung (AGM). Sekurang-kurangnya pemilihan tersebut disuarakan sendiri daripada rakyat (mahasiswa) bawahan” beliau menambah.


“Jika pemilihan jawatan persatuan-persatuan di UM ini pun boleh dijalankan (secara AGM), di kolej mengapa tidak? Katanya lagi.


Isu Pilihan Raya Kolej Kediaman itu mula hangat apabila cadangan itu dikemukakan oleh exco Kolej Kediaman dan Luar Kampus, Mohd Fadzil, rentetan perbalahan beberapa pemimpin JTK dan MPMUM dalam menyelesaikan isu kebajikan di kolej.


Kali terakhir Pilihan Raya Kolej Kediaman di Universiti Malaya, pernah diadakan pada tahun 2004, dan ia dihentikan setelah proses pemilihan Pilihan Raya Kampus (PRK) dipindahkan ke kolej kediaman. Sumber-UMToday


Saturday, November 14, 2009

Sebatang Pohon Yang Cantik


Nun,di sebuah hutan belantara tumbuhlah sebatang pohon yang memiliki keunikan tersendiri dibandingkan dengan jutaan pohon yang lainnya. Ia memiliki batang yang sangat lurus dan tegak, akarnya yang kukuh, serta aroma khasnya yang harum, semerbak, memenuhi seluruh isi hutan. Sehingga tidaklah menjadi hairan, ramai sekali para pencari kayu bakar yang merasa tertarik kepada pohon itu. Bahkan ramai yang berniat baik untuk turut memelihara keindahan pohon itu. Dengan senang hati mereka membiarkan pohon tersebut tetap tumbuh.

Sering kali mereka menyempatkan diri untuk menyiraminya dengan air yang diperoleh dari lubuk bening di pinggir hutan. Semua itu mereka lakukan dengan penuh harap agar suatu saat kelak, di alam yang mulai penuh dengan kerosakkan ini, Sang Pohon Cantik akan tumbuh dengan sejuta pesona. Memberikan warna perubahan bagi siapa saja, untuk lebih mencintai lingkungan mereka dan berhenti membuat kerosakan.

Sementara bagi para penebang pohon yang liar, keberadaan pohon cantik itu sangatlah mengganggu. Mereka sedar, apabila pohon tersebut tumbuh dengan baik, maka akan banyak perhatian yang akan tertuju kepada hutan itu. Perhatian yang tentu saja membuat langkah mereka semakin sulit dalam membuat kerosakan di dalam hutan itu. Para penebang pohon yang liar itu berikrar, mereka akan memindahkan pohon cantik itu ke halaman rumah-rumah mereka. Tetapi kalau tujuan itu tidak tercapai, maka mematikan pohon itu adalah cara terbaik yang harus mereka tempuh.

Beruntung, pohon cantik tersebut mendapat penjagaan yang sangat rapi dari para pencari kayu bakar yang baik hati. Mereka secara bergiliran mengiring berjalan dengan sangat waspada agar pertumbuhan Sang Pohon terjaga . Selain itu, pohon tersebut rupanya memiliki akar yang dapat menumbuh dengan cepat. Sehingga sari-sari makanan yang ada dalam tanah dapat diserap dengan baik. Demikian juga dengan air yang ada, dapat digunakan oleh Sang Pohon untuk menampung kehidupannya.

Dipendekkan cerita,pohon tersebut telah tumbuh besar, daunnya yang rimbun menghijau membuat mata tak lelah untuk memandang, dari dahan-dahannya lahir wangian semerbak harum yang menyeliputi seluruh hutan, dan satu lagi, pohon cantik tersebut memiliki buah yang sangat manis. Selain dapat menghilangkan dahaga, juga dapat mengenyangkan para penikmatnya. Terasalah berkah Sang Pencipta bagi para pencari kayu bakar, meskipun para penebang pohon yang liar masih saja mencari helah untuk selalu menghapuskan pohon itu.

Namun, demikianlah kudrat keberadaan setiap makhluk yang hidup dan tumbuh di atas muka bumi ini, tak satupun yang abadi! Tak terkecuali dengan keadaan pohon cantik yang disanjung para pencari kayu bakar dan seluruh penghuni hutan. Pada suatu petang, ketika langit mulai gelap, angin pun kencang berhembus. Pucuk pohon cantik bergoyang dengan hebatnya. Ia sekuat tenaga mengimbangi keadaan yang mana pada bila-bila masa boleh menumbangkannya. Sang Pucuk terus bergerak, awalnya hanya berniat untuk mempertahankan diri dari keadaan alam yang ia hadapi.

Tetapi lama-kelamaan ia sedar, bahwa sebenarnya ia dapat mengatasi sepenuhnya serangan angin tersebut. Ia yakin benar telah ditampung oleh akar yang kuat, dan dahan-dahan yang kukuh, serta dedaunan yang dapat menahan laju dan kencangnya angin dengan sempurna. Kerana keyakinannya itulah tiba-tiba ia membuat sebuah gerakan yang tidak disangka-sangka oleh Sang Akar, yang sekuat tenaga mencengkam tanah.

Sang Pucuk menari, bukan hanya mengikut arah angin, namun terkadang ia membuat gerakan yang membingungkan Sang Akar dalam mempertahankan keseimbangannya. Dan, Sang Akar pun mengeluarkan bantahannya; "Hai, pucuk. Berhentilah menari! Aku bingung melihatmu!" "Kenapa mesti bingung, Akar? Aku tahu benar situasi yang ada. Ikut sajalah!" "Bagaimana aku hendak mengikuti tarianmu, kalau kamu susah diikuti" "Percayalah, akar. Aku diatas mampu melihat semuanya. Bukan hanya batang, daun, dan kau akarku sendiri. Tetapi jarak puluhan batu di sekeliling kita pun dapat aku lihat dengan jelas" "Hai, apa salahnya aku mengingatkanmu, pucuk?" "Kau salah akar, harusnya kau ikut saja apa kataku. Kerana posisimu di bawah, dan kau tidak tahu apa-apa tentang dunia ini!"

"Aduhai…angkuh nian kau, pucuk! Kalaulah tak ada aku, mana mungkin kau dapat berdiri dan berada di atas sana!" "Sudahlah, kenapa kalian malah bertengkar, hah?!" Sang Daun menegahi suasana yang semakin panas. "Kerana dia mulai merasa angkuh, daun!" akar mengarahkan serabut akarnya kepada Sang Pucuk. "Apa urusanmu, akar?! Ikuti sajalah kataku, dan kau akan selamat" "Apakah kalian lupa, hah? Kalian itu saling memerlukan! Tidak akan ada kehidupan kalau tidak aku, kau, dan si akar itu. Sedarlah, saudaraku! kawanku!" Sang Daun kembali berkata-kata dengan perasaan yang sedih kerana pertelingkahan saudaranya sendiri.

Perdebatan demi perdebatan terus bergulir di antara keduanya. Sang Pucuk tidak merasa harus mengalah sedikit pun terhadap Sang Akar. Ia merasa bahawa ialah segalanya, dialah ketua kerana berada di tempat yang paling atas. Ia merasa ditakdirkan Tuhan untuk berada di atas dengan segala penglihatannya yang luas akan dunia ini. Ia merasa Tuhan telah memberikan kekuasaan mutlak kepadanya untuk berbuat sesuka hati. Sementara, Sang Akar merasa kecewa, Sang Pucuk telah mengambil langkah yang keliru dalam melaksanakan upaya menjaga kelangsungan hidup seluruh bagian pohon tersebut. Dan, Sang Daun yang berusaha meleraikan perdebatan itu pun tak berdaya menenangkan keduanya, meski ia tak pernah merasa lelah untuk mendamaikan perseteruan dua saudara satu tubuh itu.

Waktu yang digariskan mungkin saja telah tiba, kerana perdebatan yang berlarutan itu, Sang Akar bermalas-malasan untuk menyerap air dan zat-zat yang dibutuhkannya. Demikian juga Sang Daun, kerana kelelahan melerai perdebatan kedua saudaranya, ia lupa untuk mengolah makanan meskipun matahari terus bersinar sepanjang hari. Dan, Sang Pucuk rupanya semakin terlena. Ia tidak menyadari dua saudara dibawahnya sudah mengalami gangguan. Ia tetap berlenggok mengikuti arah angin dengan irama yang menghiburkan hatinya. Hingga tibalah saat di mana angin justeru berhembus dengan sangat perlahan.

Sang Pucuk terlena kerana desirnya, ia merasa ngantuk dan ia biarkan gerakannya yang tidak beraturan, dan ia pun mulai terpejam. Terlelap dalam tidur yang tidak disedarinya, dan angin datang menyerang. Tubuhnya terkulai. Sang Daun yang lapar tidak berdaya menahan tubuh Sang Pucuk yang datang tiba-tiba. Ia ikut terjatuh. Sementara di bawah, Sang Akar yang bermalas-malasan tidak lagi memiliki cengkaman yang kuat terhadap tanah di sekelilingnya. Sang Akar tidak berkuasa menahan tubuh kedua saudaranya yang terjatuh lebih dulu. Ia tercabut, bercerai-berai.

Beginilah akhirnya kisah pohon cantik,sebuah cerita yang menyedihkan.Para pencari kayu bakar yang baik hati bermuram durja, sementara para penebang liar bergelak tawa, "Tak perlu kita robohkan, kawan. Mereka roboh sendiri kerana permusuhan…!! " "O, bahkan tak perlu angin yang kencang rupanya…….kasihan betul….." demikianlah kata penebang pohon yang liar.


'Perumpamaan orang beriman yang berkasih sayang, dan saling rahmat merahmati dan di dalam kemesraan sesama mereka adalah seperti satu tubuh, apabila satu anggota mengadu sakit, maka seluruh tubuh akan turut merasainya.'

Wednesday, November 11, 2009

Berpada-pada menadah air...

Jika kamu menadah air biarlah berpada. Jangan terlalu mengharap pada takungannya, dan janganlah menganggap ia begitu teguh.Cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula, akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba membaikinya, mungkin ia masih boleh digunakan lagi. Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya. Jangan kamu terlalu mengaguminya, atau mengharapkannya, dan jangan pula kamu menganggapnya begitu istimewa, anggaplah dia juga manusia biasa. Apabila dia melakukan kesilapan, bukan mudah bagi kamu menerimanya. Akhirnya kamu kecewa meninggalkannya. Sedangkan jika kamu memaafkannya, boleh jadi hubungan kamu berterusan hingga ke akhirnya... Bertemu kerana Allah, berpisahnya jua kerana Allah...

Thursday, November 5, 2009

Depan Kita Ada Allah

"Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu."

Saturday, October 31, 2009

An Nisa: 40

Sesungguhnya Allah tidak menganiaya seseorang walaupun sebesar zarah, dan jika ada kebajikan sebesar zarah, nescaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan dari sisinya pahala yang besar. An Nisa:40

Wednesday, October 28, 2009

Sekadar kisah...

28/10/09 08:34am
Pagi ini, suria pagi memancar secerahnya, awan pula memutih seluas-luasnya...( ape aku nak tulis ni?) Study week menjelma lagi di seluruh UM ni, menandakan medan perjuangan sudah bermula, mungkin buat pertama kali dan ada juga yang buat ke beberapa kalinya. Macam biasa, musim2 exam ni, kemana2 pun nmpk buku dan nota2 diusung kesana kesini. Jauh berbeza keadaannya ketika di awal2 sem dulu... Aku? masih macam biasa, sibuk dengan kerja2 'pejabat' , menguruskan itu dan ini, (mungkin... itu dinamakan sebagai tanggungjawab... ntah... atau mungkin juga bertanggungjawab...) tiada lagi persediaan, tak mula lagi pun study week, ntah... mungkin study week tak pernah hadir dlm hidup aku ni... walaupun paper pertama start pada 3 nov. ni... hari ni 28 okt... erk... dah dekat rupanya...

belajar untuk menunaikan tanggungjawab...
bukan lari drpd menunaikan tanggungjawab...


kepada PP
kini, aku mengendalikan sebuah program kolej yang dinamakan sebagai Simposium Maal Hijrah 1431, sudah pastinya aku mempunyai sebuah organisasi yg kini mempunyai 55 org warga kerja... jadi aku sangat harap, ia berjalan dengan (sangat) lancar dan berjaya... kepada PP (penolong pengarah), kalianlah harapn yg disandarkan...jasa kalian sgt (sgt) dihargai...

Hati kita
Entah kenapa, ketika ini, semuanya serba tak kena, ada sahaja masalahnya yang kadang2 tak dijangka... Lebih2 lagi kebanyakannya, ia melibatkan hati... Hati bukan sebarang hati, tetapi ia hati kita... Hati dirakamkan oleh Allah sebagai sesuatu yang mudah berbolak balik yakni tidak tetap dan mudah sahaja ia terpesong drpd apa yang sepatutnya... Ya... hati... kadang2... kerana menjaga hati orang lain, kita sanggup melukakan hati kita sendiri, ya... biarlah hati org lain gembira... biar hati kita yang merana... ops.. bukan merana... ntah.. semacam tiada istilah yang tepat untuk menggambarkannya... kecewa? geram? luka? mungkin.... tiba teringat kata2 cg bi aku time zaman sekolah dulu... life is easy, jgn jadikannya complicated...


fitrah penciptaan manusia memerlukan antara satu dengan yang lain,
tetapi adakalanya keadaan bersendirian itu lebih baik...

tetapi sampai bila? selama ini walaupun terukir senyuman di bibir, tapi belum pasti hatinya merasa... sangat susah untuk menjaga hati sebenarnya... mesti pun kita berhati-hati... beberapa hari lepas, aku berkongsi sedikit masalah hati, bukan berkongsi sebenarnya... tapi lebih kepada meluahkan... sangat tidak adil sebenarnya, menyeksa diri sendiri... Mesti pun dengan seorang sahabat, tetapi ia tidak mudah sebenarnya,terasa McChiken yang ada depan aku tu, seperti tidak ada rasa apa2... Tapi... tak mengapalah... sekurang2nya ada dia untuk aku melepaskan segala yang terpendam kat dalam hati aku ni ha...

Air mata?
mungkin... ada kalanya, sesuatu di hati itu terpaksa dilepaskan dengan air mata... itu pun setelah tiada cara yang lebih baik... Runsing memikirkannya... mengapa sekarang ? dan hampir semuanya? tidak ada masa lainkah? dan mengapa ia berlaku kepada orang di sekeliling kita? bukan menyalahkan apa yang telah ditentukan... tetapi sekadar bertanya? atau mungkin juga menanti hikmah di sebaliknya...

exam...
dan kini, aku semakin tiba ke exam sem 3 aku sebelum aku melangkah ke sem 4, ah... terase sekejap sangat... rasa ingin berada kembali di tahun pertama... biar alam universiti ini mendewasakan aku dengan lebih laam dan matang... utk exam kali ini, aku mempunyai cita2 yang sgt besar sebenarnya, cita2 yang mungkin aku tak pernah terpikir pun sebelum ni... atau sebenarnya mungkin juga aku dah terpikir sebaik sahaja melihatnya... apa? nantikan... masih terlalu (sangat) awal untuk memperkatakannya... dan aku harap... dengan semua yang berlaku di sekeliling aku ni... mampu memberikan aku kekuatan... dan semuanya...

sahabat...
dan... sehingga ke hari ini, kawan2 di sekililing semakin bertambah dek kerana kesefahaman dan keserasian mula menampkkan dirinya... teringat kata2... kawan kita pada hari ini, akan menentuka kita siapa kita pada keesokan harinya...benar lah tu.... cumanya, kadang2 terpikir dan masih mencari2, apa yg membuatkan kita semakin rapat? tetapi, kadang2 semakin bertambah runsing apabila memikirkan apa yang semakin menjarakkan kita? dan sehingga ke saat ini, aku sgt bersyukur kerana aku masih dikurniakan dan ada sahabat yang juga seperti blog ini, tempat utk aku berkongsi cerita gelak ketawa mahupun linangan air mata...

hasyimharun 09:32am

Friday, October 23, 2009

hati kita...

***********************
KERANA HATI, HAMBA TERKORBAN
***********************

Thursday, October 22, 2009

Pertemuan...


Pertemuan antara kita,
Tidak pernah dirancang,
Tetapi telah diatur kemas oleh Rabbul Jalil,
Yang mengetahui suara hati antara kita,
Yang mengimpikan kehadiran seorang insan,
Bergelar sahabat...

Walaupun bukan aku yang diharapkan,
Tetapi akulah yang hadir dalam hidupmu,
Mungkin kehadiranku tidak pernah dinanti,
Namun, Tiada walau secalit kekecewaan,
Apatah lagi kekesalan di hati ini,
Malah, Aku amat menghargai pertemuan ini,
Kerana dengannya,
Terjalinlah sebuah persahabatan...

Perpisahan...
ternyata amat menyakitkan,
Sering kali mengundang air mata,
Keindahan dan kebahagiaan yang kita nikmati bersama,
Bagaikan disentap pergi serta-merta,

Walaupun begitu, Ingatlah, sahabatku........,
Bertemu dan berpisahnya kita kerana Allah,
Oleh itu, Terimalah dengan penuh keredhaan...

Sekiranya ingatanmu singgah padaku,
Kirimlah sepotong doa tika itu,
Moga masih ada lagi pertemuan selepas ini,
Jika tidak di dunia fana ini,
Di Jannatul Firdaus yang kekal abadi...
Insya-Allah!!!

Monday, October 12, 2009

Hati Semendung Awan


Tanya sama angin
Mengapa hati sukar diduga
Nanti jawab angin
Hati ibarat awan

Tanya sama awan
Mengapa hati sukar diduga
Nanti jawab awan
Hujan turun sering tiba-tiba

Tanya sama hujan
Mengapa turunnya sering tiba-tiba
Hingga hati sukar diduga
Nanti jawab hujan
Mentari kadang terik kadang tidak

Tanya sama mentari
Mengapa kadang terik kadang tidak
Hingga hujan turunnya sering tiba-tiba
Hingga hati sukar diduga
Nanti jawab mentari
Itu aturan alam diciptaNya

Duhai angin, Duhai awan,
Duhai hujan, Duhai Mentari,
Bantulah hati ini tika ia diduga
Kelak akhirnya hati ini kembali,
kembali kepada PenciptaNya
Pencipta alam seisinya..


Saturday, October 10, 2009

Hari ini, Semalam, & Hari Hari Yang Telah Berlalu



Bismillah Ar Rahman Ar Rahim...

Semalam dan hari hari yang telah berlalu, aku merasakan bahawa aku kehilangan seorang sahabat. Walau nyata di mata, tetapi hati ini tidak pasti, di mana 'hilangnya' dia...

Hari ini dan semalam, aku lebih mengenali sahabat aku daripada hari hari yang sebelumnya. Kerana kita sahabat, moga ikatan ukhwah kan terus tersimpul rapi...

Hari ini dan hari hari yang telah berlalu, aku menemukan dua keadaan yang berbeza, seolah 0lah baru bertemu dengan seorang sahabat, dan ada ketikanya seolah olah merasakan 'kehilangan' seorang sahabat...

Maka benarlah, hari ini, semalam dan hari hari yang telah berlalu sentiasa mengajar kita apa ertinya hari ini, semalam hari hari yang telah berlalu... Setiap satunya ada kisah sendiri, cuma kita yang buat tidak kisah...


Sahabat...

Pada hari ini, aku bersyukur aku ada kawan dan juga ada sahabat, kawan kawan sentiasa di sekeliling kita, tetapi sahabat sentiasa dekat dengan kita... Berkongsi cerita masalah suka dan duka... Setiap pertemuan seperti pertemuan terakhir, setiap perpisahan seperti tidak pasti bila kan berjumpa lagi...

Friday, October 9, 2009

Selama ini... ku mencari-cari teman yang sejati...

sesegar hijau daunan
begitulah kita diibaratkan
tiada siapa yang bisa memisahkan kita
antara kita semua


seerat simpulan yang tidak terbuka
seteguh langit tinggi menongkah dunia
kita mengharung badai atas nama
kasih insan bersaudara


buang yang keruh ambil yang jernih
dendam hasad dengki mestilah jauhi
marilah kita contohi Rasululllah
dan para sahabat di dalam bersahabat
ukhwah dan mahabbah kita jalinkan
bina keharmonian




sahabat...
meniti hari yang telah berlalu
menyebabkan kita semakin dewasa
pelbagai perkara telah dilalui bersama
sepanjang kita berkenalan
adakalanya, tanpa kita sedari
mungkin ada yang tidak kena
terasa hati atau terguris perasaan
mohon maaf andai ia berlaku
moga ukhwah kita berkekalan
kerana tanpa kalian
mungkin diri ini akan kesepian
tanpa rakan yang banyak membantu
sememangnya, rakan kita pada hari ini
akan menentukan siapa kita pada esok hari
bersyukurku dikurniakan
rakan seperti kalian...




"...Jikalau seseorang itu menyayangi saudaranya, maka hendaklah memberitahu kepada saudaranya bahawa ia menyayanginya..." - Hadis Riwayat Abu Daud & Tarmizi

Sunday, September 27, 2009

Coret-Coret EidilFitri 2009...


Bismillah... Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Post khas sempena raye heheh... bole la citer panjang2 sikit, coz post ni dah siapkan awal2 kat umah time cuti... La ni che nak habaq, nak citer2 la sikit pasal raye ni.. ala macam biase, macam yang Hasyim selalu wat tu la heheh... Raye ari Ahad, Jumaat malam kul 11 mlm barulah aku muncul kat umah aku kat Somban tu ha, tu pun selepas 1 jam 25 minit bersosak2 dlm KTM tu ha... memang padat giler, tp dpt gak duduk, smbil berangan2, n melepaskan penat ‘bekerja’ di kolej tu ha.. hahah

Oh ya sebelum tu trima kasih kpd yg sudi membaca, mungkin viewer buat pertama kali dan mungkin juga buat yg kesekian kalinya.Pertamanya diingatkan, ini sekadar kisah sy, perkongsian kisah, n segala kisah2.. name blog ni pun akusebuahkisah.. so.... ok2... la ni, Nak citer sikit Ramadhan lepas, aku rase Ramadhan ni tahun ni la yg aku byk kali buke kat luar, mcm2 tempat ade... tp yg paling best time 5 Sept. lepas (ehm... ade ape yer dgn tarikh tu?) n buke time nak balik ke umah, hari kedua last Ramadhan... sgt best n seronok... pendek katenyer... buke di luar dgn kwn2 memang tak same buke di kolej dgn kwn, walaupun dgn org yg sama huhu (ye ker Hasyim ?...)

citer pasal buke ni, tahun ni aku cipta sejarah, dlm 29 hari kite berpose tu, cume sehari jer aku dpt buke di rumah, iaitu pada hari last Ramadhan, yakni esoknya raye, tapi even sekali, tp sgt best n meriah, semua family ade... anak2 buah, abg2 ipar... n semuanya...

Ok, kembali semula ke mlm ry, mlm raye lepas, mcm biaser... tgk2 tv, sambil mengisi kuih2 raye yg aku pun tak tau name2 nyer, masuk dlm bekas2, than melayan anak2 buah, men bunge api, abg2 ipar plak men mercun, huhu... balik2 sini, umah dah bertukar warne, mcm2 warne ade, tapi mostly hijau la... wah mcm tau2 jer warne faveret aku yg terbaru haha (sebelum ni suke biru, tp now hijau plak) langsir2 sume pun hijau, kerusi jer tak hijau, agaknyer kalu kusi tu bole di cat, mesti dah hijau jugak dah kerusi tu hahah... than mlm tido lmbt, masuk bilik, bukak lagu raye, berangan2 dpn cermin, sambil tgk2 bj raye, hahah... apesal la bj ni lawa sgt kalu aku pkai hahah... (over la Hasyim)

berposing2

Sebelum tu, seperti yg diduga, mlm2 raye ni, bersepah2 msg wish ry aku dpt, maybe sebab tu la sume syarikat telefon kat Malaysia ni tak on deliverd report, tau line sesak sgt... msg ry pertame aku dpt pada 2 hari sblm ry, sgt kelakar, hahah.. ape pun thanks... n seperti biase, aku pun me msg la balik n sume kwn2 aku, dlm 50 msg jugak la aku send ke 50 no. N dpt balik balasan dlm 50 jugak, inbox aku dah kosongkan awal2 utk beri laluan khas kpd msg2 ry hahahah...

ade msg tu, yg terbelit2 lidah aku membacenyer, ade jugak yg ringkas jer, yg berpantun2 pun ade, msg forward pun ade, tapi aku lebih suke yg msg d buat sendiri, tak perlu lah msg forward2 ni, kan lebih bek ucapan tu dtg dr kite sendiri heheh... ape pun trima kasih kepada semua yg sudi msg saye, mane yg tak di reply tu maybe tak perasan... (Aiman conferm akan kate aiman tak kisah, tapi kalu Hasyim, agak kisah la dgn msg2 yg tak direply ni hahah... alamak, terase ker ??? sory..)

sbhgn drpd family

Ni msg wish ry aku thn ni, kpd semua org pun semua same:

Berlalunya Ramadhan, sebagai tarbiyah kepada kita untuk hadir pada 1 Syawal dengan keadaan yang suci bersih seperti kembali kepada fitrah, salam eidil fitri..-hasyimharun

Pg raye, pi masjid awal2 kul 8.10 pg dah sampai, aku n family antara yg terawal la sampai hahah... xcited kot nak solat ry yg setahun sekali tu jer... balik, pakai bj melayu raye lawa2..haha... n utk sesiapa yg nak tau, ni la buat pertama kali dlm hidup aku rasenyer, aku beraye memakai bj melayu satu set lengkap huhuh (means dgn samping skali) ... hahah, mase Hasyim sgt... sgt..... huh... tak terkate, tgk la sendiri...

kat kg. umah nenek yg dipenuhi anak, menantu, cucu, n cicit

Than bersalam2an dgn parents, n family, memang lain la kan rasenyer, 1 Syawal memang tak same dgn beratus2 hari yg len, syg sume.. hahah...my mother espcly... than, makan2... tp tahun ni my mother buat rendang daging lombu plak,... argh.... sgt geram....nak ayam jugak, dah la aku tak mkn haiwan bername lembu tu... than dgn 3 kereta’s yg sarat dgn muatan manusia pun bergerak balik ke kampung nenek kpd mak aku, kat Kg Bukit Pelandok, N9 ade la dlm 45 minit perjalnn. Sampai di kg. lagi la meriah, penuh dgn anak2 buah yg lebih kurang 30 org kot, ditambah plak dgn 10 pasangan suami n isteri (yakni makcik2 n pakcik2 aku) memang sesak n senak, sesak sebab ramai org, senak sebab byk sgt mkn, mcm2 bende aku mkn.. hahah...

2 generasi ibu... pink kaler tu my mom. sebelh my mother ialah mother kpd my mom.

naseb bek umah nenek aku tu besar la... so bole la diorg berlari2 la, men nyorok2 la ish... budak2.. biasenye la tu... than... pi umah nenek2 kpd nenek aku tu, yg aku pun tak berape kenal sedare sendiri hahah... yela, setahun sekali baru jumpe huhu... hari pertama memang sgt penat n sgt mengeyangkan hahah... petang balik umah, sampai umah, dgn baju2 raye tu aku trus tido, sedar2 dah kul 7, huh, solat asar than trus solat maghrib... Hasyim sgt tidak senonoh (kate Hasyim)

ni umah emak kpd emak kakak aku, my grandmother la...

N sampai la today, Ahad, raye ke 8, sebelum balik UM ni pun aku masih merayau2 pi umah makcik2 n kwn2 family aku... aku ikut jer mane diorg bwk hahah... n tadi pagi, kul 9 pagi, aku n kakak2 n abg2 ipar, n anak2 buah 4 org (rase nak lempang2 jer diorg, coz comel sgt) bergerak la ke Gemas, umah my father... (???, tak tay tau la) agak jauh jugak la, than pi berayo umah sedare2 belah ayah plak... petang, dr Gemas tu, menyelit2 tepi sempadan Melaka, merentas N.9, lalu sikit Selangor, n ke KL than, sampai la aku UM ni ha, yg now tgh manghadap laptop kesayangan ni ha... hahah...

anak buah paling latest... comel mcm aku time kecik2 dulu..hahah

time kasih kpd KTM yg mengangkut aku dr Somban ko KL ni ha, terpakse balik Ahad jugak (plan nak balik Isnin) coz ade asgmnt kene hantar Isnin ni, tapi aku tak buat ape pun lagi huwaaa.... ok la... huh, pnjg jugak yer posting aku ni, penat menaip, ok, nanti citer lagi.... cumenyer now aku tgh dlm misi terbesar aku, yg aku mungkin aku pernah bercita2 menginginkannya... ape die??? Nantikan hahah... kehangatannya makin terase... (kpd anda, ya anda yg sedang membaca, trima kasih krn sudi membace)

Ini kisah saya...kisah bukan sebarang kisah, tetapi kerana...akusebuahkisah, ok

Assalamualaikum... Salam Eidil Fitri... Salam 1Malaysia.... Salam Perubahan....