.
Hari-hari yang telah berlalu, sememangnya akan meninggalkan seribu satu kisah dan cerita. Maka dengan itu lahirlah akusebuahkisah ! yang mana, diari kembara hidup yang singkat ini diabadikan terus secara maya kerana hari-hari yang telah berlalu, tidak mungkin berulang kembali. Maka, apa salahnya ia diterjemahkan sebagai sebuah kisah. Kisah bukan sebarang kisah... Tetapi kisah yang begitu indah...

.

Friday, April 30, 2010

Lawaks Relaks



Tuesday, April 27, 2010

Dont B Sad


Assalamualaikum dan selamatlah ke SeMalaysia dan seantero dunia.
(mereka suka menyebutnya sebagai Salam 1Malaysia)

Musim Peperiksaan masih membanjiri Varsiti Perdana yang tercinta ini.

Dari Abdullah bin Mas’ud- Rasulullah saw. bersabda, ‘As-salam’ adalah salah satu drpd Asma Allah yang diletakkan di bumi, maka sebarkan salam (Assalamualaikum) di antara kamu.” (HR. Bukhari)

Semoga berjaya diucapkan, berjaya tidak semestinya cemerlang, cemerlang akhlak menjamin diri untuk berjaya (insyallah) - Al Mukminun:2. Kalah (cuba lagi), result exam teruk (sape suruh x study), atau tidak dapat sesuatu yg anda harapkan, tidak bermakna anda gagal (kerana mungkin itu adalah yang terbaik buat diri anda). Sedarlah anda gagal apabila gagal mengawal diri sendiri, gagal mengawal emosi gagal mengawal nafsu.

Sesi 2010/2011

so, disebabkan kekecewaan yang sangat2, geram dan segalanya... aku memilih
no more... (kalu ade pun 1-2 jer, haha)

ezlyn kate, hai2 by2... bosan ! join mcm2, tp...huh...
of coz la i care, kalau aiman yelah, aiman x kisah !


Tapi... kawan2 nasihatkan, hasyim, jangan macam tu, x baik, mungkin itu adalah yang terbaik buat ko, ada hikmah, redha, sabar... n macam2 lagilah... penuh inbox aku dibuatnya, (sory, ada yg x ter reply).... ok fine, mulut aku sekadar mengiakan-memujuk hati, ye2, sabar hasyim, ada hikmah tu, redha, ... tapi tipu ! jangan jadi penipu kepada diri aku sendiri, hipokrit jadinya. Gagal !

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu. Boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu” Al Baqarah: 216.



Serius, aku masih tak ok, sape kate aku ok ? akan aku bawa kekecewaan (+ geram yg sangat) hingga lah aku keluar (atau dia yg keluar!). Nasib baiklah kegeraman n kekecewaan ini tidak boleh diluahkan, biar senyuman meniti di bibir menggantikan lara di hati. (mintak maaf kpd beberapa org yg jadi mangsa bad mood aku). Alhamdulillah, di akhir2 sem ini, hati aku ditautkan dengan 2 orang, 2 orang yang punya kisah perkenalan tersendiri. Tidak kusangka kita akan berlari sejauh ini ! Hakikatnya masih sukar mencari when i say ' im ok', dan seseorang membalas...'i know, u r not !'

logo yg lawa :)


Maka, setelah di invite oleh seseorg (melalui medium elektronik-fb dan bersua muka), maka aku pun mengambil keputusan untuk menyertai seperti yang tertera di poster kat atas ni, atau sebenarnya, join ni sebagai nak mengubat hati yang sedang x gembira ni. Sekali imbas tentatifnya, pastinya ia sesuatu yang sangat menarik dan menimbulkan rasa teruja. Moga2 di sana bertemu kegembiraan dan keceriaan.

Masih cuba memujuk hati.... tenanglah tenang wahai hati...

Kami sentiasa berharap kpd Allah... At Taubah: 59




Terima kasih kerana sudi membaca


Dont B Sad,
10.21 am

Monday, April 26, 2010

Happy Exam...


...apabila kamu telah bertekad, maka bertawakallah kepada Allah.

Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertawakal kepadaNya.
Ali Imran: 159

Friday, April 16, 2010

Ibu kita satu...



Saya ada ibu
Ibu saya satu
Pesanannya beribu-ribu...!

Sebagai tanda kasihnya ibu
Setiap langkah satu persatu
Diiringi dengan pesannya yang beribu
Jangan begini jangan begitu
Waras bertindak jangan melulu
Berhati-hati ke tempat dituju
Memilih teman biar beribu
Musuh jangan pun satu
Pesannya memang beribu..!

Matlamatnya hanya satu
Melihat anaknya menuju mercu
Genggam erat cita-cita lalu
Cemerlang menuju Allah Yang Satu
Pasti berputik puas di kalbu
Itu anakku !

Alhamdulillah... syukur padaMu
Beribu pesanan ibu mengiringi langkahku
Disamping redha dan rahmat dariMu

my family
....


HasYimie
9.10am

Thursday, April 15, 2010

Buat sahabat...


hari ini,
adanya dia menggembirakan aku...
hilang sedikit rindu di hati,
walau kita baru sahaja berkenalan...
tidak pasti hendak mula dari mana
yang pasti....

suka mendengar ceritanya...
itu dan ini...
lagaknya seperti seorang motivator
mungkin juga sebagai penglipur lara
sekadar berkongsi cerita...
sedar...
masing-masing sedang cuba menyesuaikan diri
setiap soalan pasti bersebab
jawapan diberi jangan sebarangan
cuba menyelongkar ceritera disebalik diri
mengorek sedalam-dalamnya perihal diri

tidak mengapalah...
kerana..
masing-masing pandai...
pandai meluah apa yang perlu...
sekurang-kurangnya belajar...
membaca yang tersirat
walaupun dengan hanya jelingan mata
apatah lagi senyuman biasa
pasti tersirat 1001 makna
salam perkenalan !

Ya Allah...
berdoa dan memohon kepadaMu
moga pertemuan ini hanya kerana Allah...
perpisahan juga hanya kerana Allah...

-HasYimie...

Sunday, April 11, 2010

Exam Lagi...



Ehem2... sukacitanya tuan punya blog, yang mana gambarnya seperti di atas, mengucapkan kepada semua warga Universiti Malaya dan pengunjung2 blog yang akan terlibat dengan peperiksaan, mengucapkan selamat menghadapi peperiksaan. Moga maju jaya, peroleh kejayaan yang cemerlang dunia tidak dilupa kejayaan akhirat yang kekal selamanya...



Pada 8 April lepas, Persatuan Mahasiswa N. Sembilan (PERMANIS) telah berjaya menganjurkan Majlis Apresiasi dan AGM 09/10 di Rumah Universiti, dengan agak lancarnya lah.. haha.. (kelam kabut kot aku dibuatnya) ape pun, tahniah diucapkan kepada pimpinan akan datang, dan sekalung penghargaan buat PERMANIS 09/10 yang pastinya meninggalkan 1001 kenangan manis (dan pahit). Sudi2lah layari blog PERMANIS... klik me...

Monday, April 5, 2010

Castle On Cloud

video

lirik lagu ni agak menarik sebenarnya...
jom dgr...

There is a castel on a cloud
I like to go there in my sleep
Arent any floor for me to sweep
Not in my castle on a cloud

There is a room thats full of toys
There are a hundred boys and girls
Nobody shouts or talk to loud
Not in my castle on a cloud

There is a lady all in white
Holds me and sings a lullaby
She's nice to see and she's soft to touch
She say...
Cosette, i love u very much

I know a place where no one's lost
I know a place where no one cries
Crying at all is not alllowed
Not in my castle on a cloud

Saturday, April 3, 2010

Bangun2... solat subuh jom...


susahnya nak bangun di awal pagi, untuk solat subuh...pergi kerja, tiap2 hujung bulan dpt gaji, tapi pi solat subuh hari, x dpt ape2 pun... ha.. tulah masalahnya.. kita x nmpk... bayangkan kalau kita nmpk... pi solat subuh... nak amik ko... segunung pahala., mahligai emas n lain2 yg x terjangkau di fikiran.. mesti penuh surau2 n masjid2... jom kita tgk apa istimewanya sangat solat subuh ni...

Solat yg paling berat bg org munafik ialah solat subuh dan isyak, sekiranya mereka mengetahui apa yg terkandung di dalamnya, pasti mereka akan mendatanginya walaupun dengan merangkak HR Bukhari n Muslim...

...dua rakaat solat sebelum subuh adalah lebih baik daripada dunia dan seisinya ! HR Muslim...

Dari Abu hurairah , Rasulullah SAW bersabda: jgn tinggalkan solat subuh walaupun kamu dikejar kuda, HR Abu Daud n Ahmad

istimewanya solat subuh...


1. solat yg paling utama...
2. azan subuh yg special yg ada penambahan seruan, solat itu lebih baik drpd tidur
3. Rasulullah ada bacaan khusus ketika solat subuh pd hari jumaat, iaitu surah as sajadah pd rakaat pertama, dan al insan pd rakaat ke 2
.
4. solat subuh tidak diqasar atau dijamak, n Rasulullah memanjangkan bacaan ketika solat subuh......
5. Solat sunat sebelum subuh ialah solat sunat paling utama ...Tidak ada solat sunat yang lebih diperhatikan oleh Rasulullah selain daripada solat sunat sebelum subuh HR Bukhari

Friday, April 2, 2010

Himpunan Hari Yang Telah Berlalu

Masjid Besi, Putrajaya...

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam saiyidul ayyam
di tanggal 2 April, 17 Rabiulawal 1431.

Dah lama x menulis di blog kesayangan aku ni, hampir sebulan jugak lah... so la ni, semua yang akan ada baca ni, kalau sudi, merupakan himpunan kisah gambar dan peristiwa sepanjang blog ini tidak di update....


GEMA ASTAR - KAMI LAH JUARA


pada 20 mac yg lepas, UM telah menganjurkan Festival Seni 2010, n aku macam biasa join kompang yang aku sgt sayang ni....(ye ke?) berlatih mcm nak giler, tapi sgt best ade team member yg macam korang, nak ditulis namanya byk tapi semua Gema Astarian lah...

korang memang best n menghiburkan... tiba hari pertandingan, tahun lepas kami Johan tetapi tahun mengecewakan, kami naib johan jer... (naib johan ok wat ?)

tapi bg aku still x ok, aku n kami nak johan... kalah bukan kpd yg sepatutnya amat menyakitkan hati sebenarnya... tapi nak wat camne, menanti hikmah disebaliknya. n la ni kompang dah habis

(tapi still dpt jemputan utk buat show) xde lagi dah traning mlm2 or petang, nak jumpe korang semua pun susah, dulu2 habis training pi mkn2 kat KFC belakang tu, la ni xdak dah... huhu... (bc dgn nada sedih)



comelnya... (yg tgh tu jer..)

gema bergema astar bergema.. o yea..


MAS - SIMFONI UKHWAH

pada 15 mac yg lepas Balai Islam Astar under aku berjaya jugak menganjurkan dinner yg buat pertama kalinya dianjurkan dan diberi nama sebagai Malam Apresiasi Balai islam Astar (MAS) , di Rumah U. aku sgt suke even ni, n terima aksih aku ucapkan kpd semua warga BI. Semuanya best n menjadi antara kenangan terindah aku... (more)

Penyelia2 kolej yg diraikan bersama... :)

Aku, Penyelia Penasihat n Presiden

Malam Penganugerahan Astar (MPA)

kwn2 semeja...

Pada 3 n 6 Mac lepas, kolej aku (yang disayangi ni) mcm biasa, buat dinner tahunan, ade dua kali, satu wat kat kolej, lagi satu kat PICC, Putrajaya International Convention Certer lah... dinner tu bg aku biasa2 jer...selain drpd hidangan drpd eden katering yang lagi sedap makcik dm tu, dengan persembahan hiburan, nyanyian, tarian n ntah ape2 lagi lah...x termasuk pakaian ala2 musim panas, tu semua buat aku sakit mata n hati.


tapi ape pun, terima kasih kpd diri aku sendiri yang bersusah payah join projek2 kolej, yg kadang2 menyakitkan hati.... bukannyer ape, sekadar ingin membantu pengarahnya. n time MPA tu beberapa kali lah aku nek pentas fairy tale yg nmpk dongengnya tu.. kate mahasiswa... huh... tension.

MPA '10 PICC

HAPPY BIRTHDAY MAK !

than, 23 mac lepas, my mum birthday...aku sekadar mampu call, nak blek bg hadiah ker, mayb mcm x sempat plak, aku kol.. tu pun setelah aku hampir terlupa, borak2 sikit, tapi x wish pun... ntah, maybe sebab time tu air mata aku dah nak berlinangan.. (T_T) aku ni sensatif sikit, tiap kali mak aku kol or akku kol mak aku, aku rase sed ih, umah somban jo, tapi macam kat Sabah plak, blek setahun sekali hahaha... than habis kol, aku msg wish birthday mak aku. sayang mak...

my mother, diapit oleh my sister dan cucunya

n xperlu kot aku nak tulis semua, cumanya bulan 3 ni walaupun kalender aku ni penuh bertanda, tp aku still free, kelas pun dah x byk, la ni tinggal nak study jer... 1 april lepas (setelah dipinda tarikh 2 kali, sgt menyakitkan hati sebenarnya) baru selamat menyelesaikan meeting post mortem BALAI ISLAM aku tu ha.... semua ok jer... tapi sedih, coz itu yg terakhir, huhu... n dlm minggu depan, sedang mempersiapkan untuk meeting AGM PERMANIS di Hotel Singgahsana.. hoho. hope semua lancar...sepanjang dok dlm PERMANIS ni, dah merata hotel n tempat aku pi... FOC jer...

Meeting Post Mortem BI 09/10

la ni, aku tgh berkira2 untuk menyertai program Rakan Muda Wawasan Desa anjuran Sekretariat Rakan Muda UM. OPKIM la tu... dah2... terima kasih membaca... (ni blog aku, memang byk gmbr aku haha) sekian, oh yer b4 tu... selamat menghadapi peperiksaan kepada pelajar UM. gud luck. suka utk aku memetik sepotong hadis Rasulullah SAW...

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Islam dibina di atas lima perkara: Penyaksian bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu utusan Allah, mendirikan solat, menunaikan zakat, mengerjakan haji ke Baitullah dan puasa bulan Ramadhan. (Riwayat Bukhari dan Muslim).